Diabetul de tip 2

Beneficiile automonitorizării

Informații de bază pentru pacienții cu diabet.

Dacă aveți diabet, nu sunteți singur. Există milioane de oameni care trăiesc cu diabet în întreaga lume. Este o afecțiune gestionabilă și, cu un tratament adecvat pentru diabet, puteți trăi o viață lungă și împlinită.

Diabetul – ce trebuie să știți

Diabetul este o afecțiune în care cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge este mai mare decât în mod normal.

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul din organism produce puțină insulină sau nu produce deloc insulină. Insulina este necesară pentru a ajuta zahărul să intre în celulele corpului. Zahărul provine din alimentele pe care le consumați și este folosit în toate celulele și organele pentru a genera energia care ajută corpul să funcționeze.

Oamenii cu diabet zaharat de tip 2 pot produce în continuare insulină, dar celulele nu pot reacționa corect la insulină. Cu alte cuvinte, sunt „rezistente la insulină”. La început, pancreasul compensează acest lucru producând mai multă insulină. Dar după o perioadă, se epuizează și nu poate produce suficientă insulină pentru a menține glicemia în intervalul sănătos.

Cum poate fi tratat diabetul de tip 2?

Diabetul reacționează bine la o serie de schimbări simple ale stilului de viață, așa că există o mulțime de modalități de a gestiona diabetul. Obiceiurile sănătoase și medicamentele au un aport comun pentru a ține sub control nivelul glicemiei.

  • Alimente: Realizați un plan alimentar personalizat, în mod ideal cu ajutorul unui dietetician cu experiență.

  • Exerciții fizice: Fiți activ în viața de zi cu zi.

  • Medicamente: Luați medicamentele pe care medicul dvs. le consideră necesare.

Cauzele și factorii de risc ai diabetului de tip 2

Cauza exactă a diabetului de tip 2 nu este pe deplin cunoscută. Cercetările au arătat că dezvoltarea diabetului de tip 2 este legată de o serie de factori de risc.

Acești factori de risc includ:

  • Istoric de hiperglicemie, prediabet și/sau diabet gestațional
  • Tensiune arterială crescută
  • Colesterol ridicat
  • Genetică și etnie
  • Antecedente familiale
  • Supraponderabilitate și obezitate
  • Lipsa exercițiilor fizice
  • Vârsta

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

1. Alimente

Este posibil să vă controlați glicemia cu obiceiuri alimentare sănătoase. Dacă știți ce conțin mesele pe care le consumați, este mult mai ușor să controlați efectul acestora asupra glicemiei dvs.

Sfaturi utile:

  • Diversificați! Mâncați diferite tipuri de alimente.1

  • Echilibrați-vă! Mâncați mai multe mese pe parcursul zilei și nu săriți peste mese.1

  • Alegeți! Legume, produse din cereale integrale, fructe, produse lactate fără grăsimi, grăsimi sănătoase și carne slabă sau pește - multe alimente sunt potrivite pentru dvs.1

Person eating salad
Young man drinking water

2. Băuturi

Gândiți-vă și la băuturi – și acestea vă pot afecta glicemia.

Sfaturi utile:

  • Hidratați-vă! Apa proaspătă este cea mai bună alegere.

  • Vă place cafeaua sau ceaiul? Dacă le beți simple, pot face parte dintr-o alimentație sănătoasă, cu conținut scăzut de zahăr.

  • Treceți la băuturi cu conținut scăzut de zahăr și alternative sănătoase pentru băuturi.2

  • Alcoolul conține calorii și uneori zahăr, prin urmare, vă poate influența nivelul glicemiei. Adresați-vă medicului dvs. dacă aveți întrebări despre cum să gestionați alcoolul.

3. Importanța unei vieți active

Dacă aveți diabet, este esențial să rămâneți activ! Exercițiile fizice efectuate în mod regulat reprezintă o modalitate importantă de a vă ajuta să vă îmbunătățiți nivelurile glicemiei, deoarece vă pot ajuta celulele corpului să utilizeze insulina mai eficient.3,4 Activitatea fizică poate îmbunătăți, de asemenea, colesterolul,4 îmbunătățește tensiunea arterială4 și vă poate reduce greutatea în mod durabil.5

Dacă sunteți în căutarea unor idei privind includerea exercițiilor fizice în viața de zi cu zi, consultați sfaturile de mai jos:6

Începeți cu lucruri mici: Dacă sunteți un novice în ale sportului, încercați să faceți mici schimbări care vă vor face să vă mișcați mai mult în viața de zi cu zi. De exemplu, încercați să urcați scările în loc să folosiți liftul, mergeți la magazinele locale în loc să conduceți sau organizați plimbări cu prietenii și familia.

Ajutați-vă inima să bată: Odată ce sunteți gata să faceți mai mult, încercați exerciții aerobice precum alergarea, ciclismul și înotul. Acest tip de activitate este util pentru controlarea nivelului glicemiei și vă va îmbunătăți sănătatea inimii. 

Adăugați antrenament de forță: Dacă puteți, încercați să faceți antrenament cu greutăți de 2-3 ori pe săptămână. Acest tip de activitate vă poate menține mușchii și oasele puternice, precum și nivelurile glicemiei sub control, ajutând insulina să devină mai eficientă.

Rămâneți flexibil: Nu uitați să faceți stretching înainte și după exerciții, pentru a preveni rănirea mușchilor.

Discutați cu medicul dvs. înainte de a face modificări în programul de exerciții fizice, pentru a vă asigura că înțelegeți impactul pe care l-ar putea avea asupra nivelurilor glicemiei și orice pași necesari pe care ar trebui să îi efectuați pentru a rămâne în siguranță și sănătos.

4. Nu fumați

Fumatul este un factor de risc pentru diabet și poate crește riscul de boli ale inimii și/sau ale vaselor de sânge, cum ar fi hipertensiunea arterială.

5. Medicamente

Alimentația sănătoasă și activitățile fizice reprezintă un bun început pentru gestionarea diabetului și pot rezolva situația în mod independent. Cu toate acestea, dacă nu sunt suficiente pentru a vă normaliza nivelul glicemiei, medicul dvs. poate decide că aveți nevoie de medicamente orale și/sau insulină pentru a vă atinge acest obiectiv.

Healthy senior couple

Monitorizarea nivelului glicemiei este importantă!

Monitorizarea nivelului glicemiei este cel mai important mod prin care puteți verifica cât de bine vă gestionați diabetul!

Cum să vă monitorizați nivelul glicemiei:

Nivelul glicemiei poate fi măsurat folosind un „glucometru” sau un „dispozitiv de monitorizare a glicemiei”. Nu trebuie decât să luați o picătură de sânge prin înțeparea degetului dvs., iar glucometrul vă va spune cât de mult zahăr aveți în sânge la momentul respectiv. În acest fel, puteți verifica dacă nivelul glicemiei dvs. este în intervalul sănătos.

Automonitorizarea nivelurilor glicemiei: Care sunt beneficiile?

  • Automonitorizarea vă poate ajuta să înțelegeți efectul schimbării alimentației, activității fizice și medicamentelor asupra nivelurilor glicemiei.7

    Automonitorizarea pentru susținerea managementului glicemic poate reduce șansele unor complicații precum afectarea rinichilor, nervilor și ochilor și poate îmbunătăți calitatea vieții.8

Ce este testarea structurată?

  • Testarea structurată este o strategie de automonitorizare în care oamenii își iau singuri măsurătorile glicemiei, la intervale regulate de timp, pe parcursul săptămânii, pentru a vedea impactul activităților lor zilnice asupra nivelurilor glicemiei.9

  • Observând tiparele sau identificând factorii care determină creșterea sau scăderea nivelurilor de glicemie, este posibil să vedeți cum să ajustați alimentația, activitatea și medicamentele*, pentru a ajuta la menținerea unor niveluri stabile ale glicemiei.9

Washing hands

Spălați-vă și uscați-vă mâinile.

Insert test strip

Introduceți bandeleta în glucometru. Acest lucru va porni glucometrul.

Prick your finger

Înțepați-vă degetul cu dispozitivul de înțepare în partea laterală a degetului.

Sip in blood

Atingeți imediat vârful bandeletei de testare de picătura de sânge.

Test result with smartLIGHT

După o numărătoare inversă de 5 secunde, glucometrul va afișa rezultatele glicemiei.

Test result with smartLIGHT

Funcția smartLIGHT® oferă o înțelegere mai ușoară a nivelurilor glicemiei, arătând dacă măsurătoarea glicemiei este peste, în cadrul sau sub intervalul țintă.10,11

Înainte de utilizare, consultați Ghidul utilizatorului glucometrului CONTOUR® pentru instrucțiuni complete.
* Conform discuțiilor cu medicul dvs.

Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care necesită terapie cu insulină

Pentru a gestiona cu succes diabetul zaharat, nivelurile glicemiei trebuie menținute în limitele normale prin injecții în timp util cu doza potrivită de insulină. Cu toate acestea, dacă vă schimbați obiceiurile alimentare sau activitățile fizice, nivelurile glicemiei pot deveni prea scăzute sau prea ridicate. Dacă nivelul glicemiei crește prea mult (hiperglicemie) și rămâne ridicat, există riscul de afectare permanentă a organelor și alte complicații. Dacă nivelul glicemiei scade prea mult (hipoglicemie), puteți pierde funcții importante, cum ar fi capacitatea de a gândi și incapacitatea de a îndeplini sarcinile de rutină.

Întrebați medicul care este intervalul dvs. țintă pentru glicemie și obțineți sfaturi despre cum să reacționați la situațiile de hipoglicemie și hiperglicemie.

Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate despre diabetul de tip 2, consultați medicul.

Referințe:

1. https://diabetes.org/food-nutrition/eating-healthy
2. Jean-Philippe Drouin-Chartier et al. Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of
Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care 1 December 2019; 42 (12): 2181-2189.
3. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in
human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803.
4. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079 l
DOI:10.2337/dc16-1728.
5. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes.
N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914.
6. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.adces.org/docs/default-source/handouts/adces7/handout_pwd_adces7_beingactive.pdf?sfvrsn=613d6359_15 accessed January 11th 2021.
7. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes–2021. Diabetes Care. 2021;44(Suppl. 1).
8. Huang IC et al. The Influence of Self-monitoring Blood Glucose Frequency on the Oscillation of Hemoglobin A1c and Chronic Complications. Chang
Gung Med J. 2012;35(1):46–53.
9. Gracia TR et al. Structured SMBG in early management of T2DM: Contributions from the St Carlos study. World J Diabetes. 2014;5(4):471–481.
10. Smartson Online survey Sweden 2017. 352 respondents. People with diabetes Type 1 and Type 2, over 18 years old who tested at least 4-7 times a
day. Participants received free meter and test strips.
11. CONTOUR®NEXT BGMS User Guide Rev 03/21.

Comanda acum