Diabetul gestațional

Diabetul în timpul sarcinii

Când sunteți însărcinată, puteți dezvolta niveluri ridicate ale glicemiei (așa-numitul diabet gestațional), chiar dacă nu ați mai avut diabet anterior.

Aflați mai multe despre cauzele diabetului gestațional, efectele asupra bebelușului și asupra dvs. ca mamă, precum și despre cum poate fi tratat diabetul gestațional.

Cauzele diabetului gestațional1

Cauza exactă a diabetului gestațional nu este cunoscută încă. Un motiv ar putea fi faptul că hormonii eliberați de placentă, care ajută bebelușul să crească, împiedică insulina să funcționeze în mod corespunzător în corpul mamei. Acest fenomen este denumit „rezistență la insulină”.

Diabetul gestațional se dezvoltă atunci când corpul mamei nu poate produce suficientă insulină pentru nevoile suplimentare din timpul sarcinii.

Insulina este necesară pentru a deplasa zahărul din sânge în celule, unde acesta este transformat în energie. Dacă insulina este insuficientă, nivelurile de zahăr din sânge devin prea ridicate (așa-numita hiperglicemie).

Pregnant woman
Healthy eating during pregnancy

Alimentație sănătoasă în timpul sarcinii5

Mâncarea sănătoasă este o parte importantă a oricărei sarcini și este deosebit de importantă pentru femeile cu diabet gestațional. În general, trebuie respectate principiile unei alimentații sănătoase: Evitați alimentele procesate, deoarece acestea conțin calorii goale. În schimb, consumați legume și alimente „naturale”. Aveți grijă la consumul de carbohidrați și testați-vă glicemia în mod regulat.

Mâncarea sănătoasă este o parte importantă a oricărei sarcini și este deosebit de importantă pentru femeile cu diabet gestațional.

Carbohidrații au cel mai mare impact asupra glicemiei!2

Carbohidrații sunt nutrienți care oferă cel mai mult din energia necesară corpului dvs. Prin urmare, aceștia sunt foarte importanți atunci când vine vorba despre o alimentație sănătoasă! Există diferite tipuri de carbohidrați, care influențează nivelurile glicemiei în diferite moduri (rapid sau lent). Asta înseamnă că trebuie să aveți grijă la tipul și cantitatea de carbohidrați pe care îi consumați.

Sunteți curioasă care este cantitatea de carbohidrați pe care o consumați?
Începeți chiar acum să numărați carbohidrații4 din alimente, băuturi și gustări! Eticheta nutrițională vă oferă informații despre cantitatea de carbohidrați pe care o conțin alimentele. Pentru alimentele fără etichetă, cum ar fi produsele proaspete, puteți estima cantitatea de carbohidrați pe care o conțin acestea. Dacă înregistrați cantitatea de carbohidrați consumată și nivelurile glicemiei înainte și la două ore după masă, echipa medicală care vă îngrijește pentru diabet poate vedea cum reacționează corpul dvs. la diferitele tipuri de alimente și poate crea un plan individual de medicație (dacă aveți nevoie de unul), precum și un plan corespunzător de alimentație. Discutați cu medicul despre cea mai bună alimentație pentru dvs.

Numărați carbohidrații4
În funcție de cât de mult consumați din diferitele tipuri de carbohidrați, nivelul glicemiei va crește rapid sau lent. Prin urmare, numărarea carbohidraților este un mod bun de a gestiona nivelurile glicemiei.

Dietă și exerciții fizice
Un regim alimentar individual și activitățile fizice regulate fac întotdeauna parte din tratament. În general, medicii recomandă exerciții fizice de intensitate moderată timp de cel puțin 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor. Aceasta poate include mersul rapid, înotul sau yoga prenatală.3

Efectele asupra dvs. ca mamă

În general, glicemia revine la nivelurile normale după naștere. Dar, odată ce ați avut această afecțiune, există două șanse din trei ca aceasta să reapară în sarcinile viitoare.

Uneori, diagnosticul de diabet gestațional indică un diabet preexistent de tip 1 sau 2. Dacă diabetul a existat anterior sarcinii, acesta nu va dispărea, iar tratamentul va trebui continuat după nașterea bebelușului.

Femeile care au avut diabet gestațional prezintă riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.3

Mother with her child
Newborn

Efectele asupra bebelușului

În mod normal, diabetul gestațional este diagnosticat în a doua jumătate a sarcinii, când bebelușul crește în mod activ. Diabetul gestațional trebuie tratat, pentru a evita consecințele negative pentru dvs. și bebeluș!

În cazul diabetului gestațional, nivelurile ridicate ale glicemiei sunt transferate din sângele mamei în sângele bebelușului. Dacă glicemia mamei este mai mare decât în mod normal, atunci și bebelușul primește mai multă zahăr decât în mod normal. Stocarea acestei energii suplimentare face ca bebelușul să crească mai mare și poate duce la o afecțiune numită „greutate mare pentru vârsta gestațională” (LGA).

Din cauza insulinei în exces produse de pancreasul bebelușului, nou-născuții pot avea niveluri foarte scăzute ale glicemiei la naștere și, prin urmare, prezintă un risc mai ridicat de apariție a problemelor respiratorii. Bebelușii născuți cu exces de insulină devin copii cu risc de obezitate și adulți cu risc de diabet zaharat de tip 2.4

Tratarea diabetului gestațional2

Este important să respectați recomandările medicului dvs. și să începeți tratamentul prescris, la îndrumarea acestuia, cât mai curând posibil. Scopul este de a menține nivelurile glicemiei într-un interval sănătos, comparabil cu cel al femeilor însărcinate fără diabet gestațional.

Un regim alimentar individual și activitățile fizice regulate fac întotdeauna parte din tratament. De asemenea, pot fi necesare teste de glicemie și injecții cu insulină. Controlul cu succes al diabetului gestațional poate ajuta la reducerea riscului de naștere prin cezariană, care poate fi necesară dacă bebelușul este prea mare.2

Staying active

Evitarea hipoglicemiei6

Tipul și durata activităților fizice au efecte diferite asupra nivelurilor glicemiei. Exercițiile moderate pot reduce nivelurile glicemiei. Anumite medicamente de reducere a glicemiei, cum ar fi insulina, în combinație cu exercițiile fizice moderate pe termen lung pot cauza hipoglicemia (nivelurile glicemiei scad prea mult, ceea ce poate deveni periculos).

Discutați cu medicul dvs. dacă luați orice medicament pentru a vă scădea nivelurile glicemiei. Pe de altă parte, exercițiile fizice intense pot crește nivelurile glicemiei, deoarece corpul eliberează zahărul depozitat pentru a asigura necesarul mare de energie. Pentru a fi sigură, testați-vă nivelurile glicemiei înainte și după exercițiile fizice.

Verificarea glicemiei pe durata diabetului gestațional este importantă7

Pentru a preveni consecințele negative ale diabetului gestațional, nivelurile glicemiei dvs. trebuie menținute într-un anumit interval țintă. Monitorizarea glicemiei este efectuată cu ajutorul unui glucometru. Nu trebuie decât să luați o picătură de sânge prin înțeparea unui deget, iar glucometrul vă va spune cât de mult zahăr aveți în sânge la momentul respectiv. Întrebați medicul care este intervalul dvs. țintă pentru glicemie.

Cum să vă pregătiți cel mai bine pentru testarea glicemiei

Monitorizarea cu regularitate a nivelurilor glicemiei dvs. joacă un rol fundamental în luarea deciziilor corecte de tratament.8 Pentru a obține rezultate fiabile, la efectuarea unei testări a glicemiei, trebuie luate în considerare anumite pregătiri de bază:

  1. Pentru că urmele de transpirație, umezeală etc. de pe piele pot influența măsurarea9, spălați-vă întotdeauna pe mâini cu săpun și apă caldă, clătiți-vă și uscați-vă bine

  2. Acele de înțepare sunt produse de unică folosință: Asigurați-vă că utilizați un ac de înțepare nou pentru fiecare testare a glicemiei

  3. Urmați instrucțiunile din ghidul utilizatorului pentru glucometrul dvs.

Acești pași vă vor ajuta să obțineți o probă de sânge curată.

Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate despre diabet și sarcină, contactați medicul.

Referințe:

1. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes. Accessed August 2020.
2. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/how-to-treat-gestational-diabetes. Accessed August 2020.
3. Noctor E, Dunne FP. Type 2 diabetes after gestational diabetes: The influence of changing diagnostic criteria. World J Diabetes. 2015 Mar 15;6(2):234-44. doi: 10.4239/wjd.v6.i2.234. PMID: 25789105; PMCID: PMC4360417.
4. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/how-will-this-impact-my-baby. Accessed August 2020.
5. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/gestational-diabetes. Accessed August 2020.
6. https://diabetes.org/health-wellness/fitness/blood-glucose-and-exercise. Accessed August 2020.
7. Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes 2020 Diabetes Care 2020;43(Suppl. 1):S183– S192 | https://doi.org/10.2337/dc20-S014.
8. Immanuel J, Simmons D, Diabetes Care, 2018, Oct;41(10):20153-2058.
9. Barry H. Ginsberg. Journal of Diabetes Science and Technology. (Abstract Paragraph 1).

Comanda acum

Comanda acum